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SOILS INVESTIGATION REQUIREMENTS FOR GROUP R-3, R-3.1, R-4 & U 
OCCUPANCIES 

ISSUE:
Section 1803.1 of the Building Code states: "Geotechnical investigations shall be conducted in
accordance with Section 1803.2 and reported in accordance with Section 1803.6. Where required
by the building official or where geotechnical investigations involve in-situ testing, laboratory
testing or engineering calculations, such investigations shall be conducted by a registered design
professional."

The intent of this document is to recognize the County's familiarity with the soil conditions and
geotechnical hazards associated with particular areas of the jurisdiction, and to provide criteria for
exempting the same types of structures as those exempted by the Public Resources Code
Sections 2621.6 and 2693.

POLICY:
When designed under the Building Code, a soils investigation for foundation design is not required
for the proposed construction of a development of up to three one- and two-story buildings
classified as Group R-3, R-3.1, and R-4 occupancies and/or a building classified as Group U
occupancy accessory to Group R-3, R-3.1, or R-4 occupancy unless:

• The building is located in, but not limited to a liquefaction, landslide, collapsible soil, or
Alquist-Priolo earthquake fault zone, or

• It requires a grading permit for the creation of a building pad per BCM J103 Article 1, or
• It is otherwise required by the building official based upon the characteristics of the specific

project.

All projects that do not meet the exemption criteria may be referred to Geotechnical Materials
Engineering Division (GMED) for further evaluation.

Where a geotechnical report is not required, the foundation design shall meet the appropriate
Los Angeles County design requirements as described in:

• Expansive soils per BCM 1808.6, Article 1
• Unrestrained site retaining walls per BCM 1807.2, Article1
• Use presumptive load-bearing values of clay, sandy clay, silty clay, clayey silt, silt and

sandy silt from Table 1806.2 of the Building Code.

Supersedes BCM 1802.1 Article 1, dated 05-13-09



IAN ALAMEDrI
Chief Engineer

l-1RAJ AT L
Sup rintendent of Building

BUILDING CODE MANUAL Page 2 of 2#13 - 1803.1 Article 1

WRITTEN BY: JONATHAN LAM REVIEWED BY: JUAN MADRIGAL
Civil Engineer Senior Civil Engineer

RECOMMENDED BY: APPROVED BY:


